Mai sunt numai câteva zile până la Crăciun şi probabil sunteţi în toiul cumpărăturilor pentru cei dragi. De aceea, ne-am gândit că ar fi potrivit să vă vorbim despre câteva metode care să vă pună la adăpost de fraudele cu carduri pentru a vă bucura de o vacanţă liniştită.
Cardul, fie el de credit sau de debit, este un instrument care ne simplifică foarte mult viaţa şi, ţinând cont de câteva reguli, acesta poate fi utilizat fără foarte multe riscuri.
Atunci când vreţi să retrageţi bani de la un bancomat şi vă aflaţi într-un loc pe care nu-l cunoaşteţi foarte bine, alegeţi locuri populate, cum sunt centrele comerciale sau sediile băncilor. În ceea ce priveşte procesul de retragere de numerar, fiţi foarte atenţi ca ATM-ul să nu fie modificat, în special fanta de acces a cardului, ecranul sau tastatura. Daca există urme de lipici, crăpături în plastic sau folii lipite pe tastatură, întrerupeţi tranzacţia şi anunţaţi autorităţile.
De asemenea, în momentul în care introduceţi codul PIN, acoperiţi tastatura cu cealaltă mână, astfel încât, dacă există camere amplasate ilegal pe ATM, acesta să nu fie înregistrat.
De multe ori, se întâmplă ca bancomat-ul să fie instalat într-o încăpere în care accesul se face pe baza unui dispozitiv în care este introdus cardul. În acest caz, nu utilizaţi cardul de pe care urmează să retrageţi numerar. În plus, dacă banca emitentă a cardului oferă acest serviciu, activaţi notificarea prin SMS pentru orice plăţi făcute din cont.
Vacanţa de Crăciun care urmează să înceapă este posibil să vă prindă în călătorii, mai aproape sau mai departe de România. Pentru a pleca relaxaţi în concediu, urmaţi câţiva paşi simpli, care vă pot scuti de mari bătăi de cap. În primul rând, nu scăpaţi niciodată cardul din ochi, oriunde l-aţi folosi. De exemplu, atunci când plătiţi masa la restaurant, însoţiţi ospătarul la POS şi asiguraţi-vă că semnaţi o singură chitanţă cu suma şi aveţi grijă ca sub aceasta să nu existe o foaie cu indigo, pe care de obicei este trecută o sumă mai mare.
În al doilea rând, la întoarcerea din vacanţă, verificaţi extrasul de cont şi, în cazul în care observaţi tranzacţii suspecte, notificaţi imediat banca. Dacă există motive întemeiate, banca vă va ajuta să recuperaţi suma respectivă.
Urmând aceşti paşi simpli, vă puneţi la adăpost de furtul de informaţii şi de fraudele cu carduri. Ştiţi cum se spune, paza bună trece primejdia rea. :)
comentarii
0 Responses to "Cum utilizezi in siguranta un card bancar"Trimiteți un comentariu