marți, 17 septembrie 2013

Un an nou scolar ? Cu sau fara reforma …

S-a vorbit multa vreme despre reforma in invatamant, s-au adoptat legi si programe noi de invatamant, dar dupa cum se observa, acestea nu au imbunatatit vizibil viata elevilor din scoli si licee.

Plus ca unele modificari aduse nu isi vor putea atinge niciodata scopul.

E nevoie de o schimbare radicala in sistemul de invatamant, schimbare care sa atraga dupa ea rezultate ce ar putea sa impresioneze pe toata lumea, de la elevi pana la profesori.

Despre aspectele politice ale legi invatamantului nu se prea vorbeste, fapt ce stopeaza uneori luarea unor decizii cu adevarat eficiente pentru sistemul de invatamant.

Plus ca daca ne uitam, as putea zice ca una dintre slabiciunile reformei in invatamant este aceea ca aceasta e facuta in mare parte de politicieni care au alt scop diferit de cel calitativ.

Si consider ca o mare greseala este aceea ca nu se cere niciodata parerea elevilor care de fapt sunt centrul acestei probleme si deciziile sunt luate de oameni care au trecut de foarte mult timp de varsta elevilor, deciziile fiind demodate ca cei care le infaptuiesc.

Si ce e mai greu, ca multi dintre cei care fac legile sunt si profesori care nu dau doi bani pe ceea ce spun elevii care nici macar nu sunt intrebati. Elevii sunt cei care resimt cel mai bine aceste schimbari, luate fara ca ei macar sa fie ascultati.

Plus ca profesorii ar trebui sa lase mandria la o parte si sa inteleaga doleantele elevilor. Nu toti elevii doresc sa invete cat mai putin.

Sa nu mai punem la socoteala si conservatorismul celor trecuti de a doua tinerete care fac aceste legi.

Ne-am saturat de expresiile profesorilor “ pe vremea mea”, profesori care nu pot accepta schimbari de anvergura.

Ei considera si acum,ca pe vremea lor totul era ideal.

Poate ca era ideal, dar era ideal pentru acea vreme, dar timpul a dovedit ca aduce o tot mai mare nevoie de schimbare iar sistemul educational de la noi din tara nu tine pasul cu dezvoltarea stiintei.

Probabil stiti ca programa de invatamant a ramas in mare parte neschimbata de cateva zeci de ani.

Plus ca profesorii nu accepta aceste schimbari, pentru ca i-ar pune in dificultate si i-ar obliga sa invete si ei destul de mult pentru a fi in pas cu stiinta. Ceea ce ei nu vor. Plus ca multi dintre ei nu mai pot asimila si nu fac fata progresului din zilele noastre.

Plus ca ei nu accepta ca oamenii invata pe tot parcursul vietii.

comentarii

1 Responses to "Un an nou scolar ? Cu sau fara reforma …"
Diana spunea...

22 septembrie 2013 la 11:14

pana nu scapam de interesul politicului in invatamant nu facem nimic.
La fel, pana cand profesorii in varsta nu se adapteaza


Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...