miercuri, 27 aprilie 2016

Mai mergeti in Turcia in vacante ?


Concediul 2014 mi l-am facut in Turcia. M-am simtit asa de bine, as spune ca a fost de departe cel mai “spectaculos” concediu al meu, incat anul acesta ma gandesc sa merg din nou in Turcia chiar daca inteleg ca sunt unele probleme din cauza refugiatilor.

Ca si sfaturi organizatorice, v-as putea spune ca nu aveti nevoie de viza de intrare daca calatoriti in scop turistic si ca perioada legala de sedere fara viza este de 90 zile dar in decursul a 6 luni.

La fel este si cazul pasaportului care se stie ca valabilitatea minima este de 6 luni. Pe pasaport trebuie sa aveti file libere pentru stampile, astfel puteti avea neplacuta surpriza sa nu vi se permita accesul.

Nu e rau sa aveti cu voi si buletinul(cartea de identitate) pentru ca au fost cazuri cand unii dintre romani au fost retinuti pur si simplu din cauza coincidentelor de nume.

Nu e recomandat sa stationati (chiar si pentru odihna) pe autostrada sau prin alte locuri neamenajate, incidentele cu furturi sau agresiuni fiind destul de intalnite.

Cel mai bine e sa va organizati traseul astfel incat sa innoptati la un hotel intermediar daca nu parcurgeti tot traseul fara oprire pentru odihna.

Chiar si in locurile aglomerate, trebuie sa fiti foarte atenti la orice: de la documente sau alte valori, pana la simple bagaje, copii.

Nu e rau sa plecati si cu copii de siguranta ale cheilor masinii,si chiar ale documentelor care se vor dovedi foarte utile in cazul in care le pierdeti pe cele originale.

Daca aveti vreo problema de sanatate, ar trebui sa stiti ca inclusiv asistenta medicala de stat se plateste.

Adevarat e ca asigurarile medicale de calatorie sunt acceptate de catre unitatile medicale dar sa nu uitati ca unele companii de asigurari nu vor decontra cheltuielile facute la unele dintre unitatile medicale care nu sunt recunoscute/affiliate.

Recomand sa va incheiati asigurare medicala inainte sa intrati in Turcia, pentru ca acolo isi pot procura numai rezidentii sau cetatenii turci.

Daca mergeti cu masina, la fel cu am mers si eu, si nu sunteti proprietarul masinii, pe langa documentele autovehiculului(certificate de inmatriculare) si asigurarea internationala tip carte verde veti avea nevoie de o imputernicire (procura), tradusa in limba turca, din partea proprietarului autoturismului (persoana fizica sau juridica), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din Romania in Turcia si retur.

Si nu uitati: procura(imputernicirea) trebuie sa fie tradusa de catre un traducator autorizat, autentificata la notar si apostilata.

Pentru traducerea acestei procuri am apelat la cei de la 
Syncro Translation preturile stiu ca au fost super-ok si de asemenea stiu ca s-au miscat foarte repede. Vi-i recomand cu mare caldura! Ii gasiti si online pe Syncro Translation.

La fel este si pentru autoturismele inchiriate, trebuie sa prezentati contractul de inchiriere si traducerea acestuia in limba turca, legalizata si apostilata.



Pe autostrazi, poduri se platesc taxe, dar e placut ca se platesc automat prin intermediul a doua sisteme, numite OGS si HGS.

Cel mai usor de utilizat mi s-a parut a fi HGS, e un fel de timbru autocolant si care este citit automat in momentul in care treceti prin portile de taxare.

Acest autocolant il poti lua de la orice oficiu postal din Turcia si ce mi s-a parut si mai inteligent e ca in termen de 7 zile il pot lua si ti se retine automat contravaloarea pe zilele anterioare.

Permisul de conducere auto romanesc e valabil in Turcia, dar daca stati mai mult aveti nevoie de permis de conducere international.

Atentie:detectoarele de radar sunt interzise in Turcia si amenda e mare iar detectorul se confisca.

Daca aveti vreun incident, chiar si usor, cu raniti,  sa nu miscati autovehiculul pana nu vine politia.

Iar daca cumparati unele obiecte care pot fi considerate antichitati nu uitati sa cereti si factura si certificatul oficial ca acele obiecte pot fi exportate.

As mai putea spune ca au anumite restrictii la comercializarea alcoolului, acesta neputand fii procurat dupa orele 22.

In rest, pot spune ca alte probleme nu ar putea fi, distrati-va, gasiti zi de zi alte locuri chiar si mai putin populate care sa le vizitati.

Mergeti in fiecare zi la alta plaja.

Nu aveti cum sa va plictisiti, la sfarsitul sejurului, cel mai mare regret o sa fie acela ca a durat prea putin.

comentarii

0 Responses to "Mai mergeti in Turcia in vacante ?"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...