duminică, 24 aprilie 2016

Cum sa alegi un sistem de supraveghere video potrivit ?

Cred ca ne-am dat seama cu totii de necesitatea si utilitatea instalarii unui sistem de supraveghere video si cred ca am depasit neincrederea de la inceputurile supravegherii video, conform careia numai institutiile foarte mari sau bancile care aveau nevoie de protectia unor valori uriase sau care voiau sa isi supravegheze proprii angajati puteau investi suficient intr-un sistem de supraveghere video.

Sistemul de supraveghere video nu mai e un moft ci mai degraba reprezinta o necesitate clara si a devenit destul de accesibil la pret chiar si pentru persoanele fizice care vor sa “tina” hotii la distanta sau care vor sa supravegheze un copil, o bona, un membru al familiei cu probleme de sanatate etc.

Inainte de achizitie ar trebui sa ne documentam foarte atent sau mai bine sa apelam la specialist care sa ne ofere consultanta necesara pentru achizitia unui sistem supraveghere corect instalat si dimensionat nevoilor si care de asemenea sa nu intre sub incidenta legii.

Si nu de putine ori, consultanta in alegerea unui sistem de supraveghere ne scuteste de neplacerile alegerii unui produs care nu raspunde nevoilor noastre, dar si de banii cheltuiti in zadar.



Multi dintre noi observam o gama diversificata de camere de supraveghere la preturi variate, care par a fi identice ca forma, dar nu ca si performante.

As putea sa va pun o simpla intrebare: ce tehnologie credeti ca vi se potriveaste, IP sau Analog? Care este diferenta dintre ele? Care va avantajeaza mai mult?

Si marea majoritate dintre noi nu stim raspunsurile la aceste intrebari, sau credem ca stim.

Fara sa am pretentia ca ma pricep, ca si simple idei de baza, va pot spune ca sistemele de supraveghere cu camera IP se folosesc in locatii unde nu este necesara instalarea mai multor camere.

In cazul camerelor IP, informatia(inregistrarile) poate fi stocata pe un server, pe un card SD atasat la camera, pe un storage aflat in aceeasi locatie cu camera sau oriunde in internet.

Aceste camere se pot conecta la internet atat prin fir cat si wireless si de cele mai multe ori vin insotite de un software care poate oferi posibilitatea de vizualizare de pe orice calculator din internet sau chiar si de pe device-uri mobile.

O functie importanta a camerelor IP care nu e disponibila pe cele analogice e Motion Detection, functie care iti ofera posibilitatea de a marca diferite zone ale campului de vizibilitate al camerei, si care va permite setarea unei alarme prin care va poate trimite un mail cu o captura de ecran cu evenimentul de miscare setat.

Spre deosebire de cele IP, camerele clasice tip analog se folosesc in conditiile in care avem nevoie de mai multe camere de supraveghere in aceeasi locatie. 

Acestea se interconecteaza printr-un dispozitiv numit DVR(Digital Video recording) care este dotat cu un hard disk interschimbabil si pe care sunt inregistrate imaginile.

Acest DVR poate fi accesat la randul lui din internet.

Cand achizitionati o camera analogica, sa aveti in vedere si modul in care se conecteaza la DVR camera propriu-zisa, pentru ca daca veti alege o modalitate de supraveghere cu cablu coaxial iar distanta depaseste 60-70 m atunci trebuie sa va ganditi ca semnalul poate avea de suferit.

Bineinteles ca s-au gasit solutii cu diverse adaptoare tip video balloon care poate face conversia catre UTP si distanta poate ajunge la 300 m.

Apoi trebuie sa ne gandim la calitatea imaginii, si implicit la rezolutie care va trebui sa fie corespunzatoare in cazul in care va doriti o simpla recunoastere faciala.

Apoi va trebui sa ne gandim la posibilitatea de alimentare si implicit la costurile cu cablurile, cele IP putand oferi si posibilitate de alimentare de tip POE printr-un singur cablu comun cu cel de transmisie video.

Daca ar fi sa sintetizez cateva argumente pro si contra al camerelor analogice as putea enumera: costurile de achizitie mai mici, flexibilitatea de proiectare mai ridicata oferita de varietatea de modele si dimensiuni iar ca si argumente contra: rezolutia mica si poate fiabilitatea mai scazuta pentru cele no-name iar in cazul celor IP pot spune ca avantajele majore sunt rezolutia superioara, supravegherea video de la distanta (vizulizarea imagilor de pe orice dispozitiv prin conexiunea la internet), integrarea in anumite soft-uri de analiza video, posibilitatea de conectare individuala de la distanta pentru vizualizare in timp real iar ca dezavantaje as putea enumera sensibilitatea mai scazuta pe timp de noapte, costurile mai ridicate in comparatie cu gama Analog, distantele limitate intre camere si dispozitivul de stocare, etc.

Si nu uitati de partea de consultanta, care va poate scuti de neplacerile achizitiei unui sistem de supraveghere nepotrivit si implicit costisitor.

comentarii

0 Responses to "Cum sa alegi un sistem de supraveghere video potrivit ?"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...