marți, 4 iulie 2017

Impozitarea companiilor in functie de venit ? Pro si contra

Incerc sa inteleg logica si respectiv impactul impozitarii companiilor in functie de venit si respectiv "amenintarile" voalate conform carora o companie din trei va fi expusa riscului de a intra in insolventa.
Faptul ca multinationalele trasfera profit spre tari cu impozit pe profit si dividende mic e o problema la nivel european si se incearca rezolvarea ei tot la nivel european, prin eliminarea cauzei, adica prin egalizarea cotelor de impozit pe profit/dividende la nivel european pentru multinationale. Altfel nu ai cum rezolva problema; e foarte greu de dovedit ca niste contracte intre entitati private ar trebui sa aiba pretul x si nu y. Alternativ, tot comunistoid, dar macar cu ceva dram de logica,s-ar putea incerca rezolvarea problemei printr-un impozit minim in functie de cifra de afaceri, dar per domeniu de activitate si doar pentru multinationale. Greu de definit, greu de implementat. Plus ca impozitul pe cifra de afaceri va determina companiile sa vrea sa-si scada cifra de afaceri ceea ce se traduce prin lipsa de facturi si in consecinta evaziune fiscala. 

Dar problemele bugetului nostru sunt altele:
1. slaba colectare pe zona de TVA
2. slaba colectare de accize (evaziunea la greu cu tigari/alcool)
3. munca la negru (INS arata ca-s cam 1.2 mil de lucratori la negru)
4. evaziunea fiscala grosolana in anumite domenii gen constructii, servicii (taxi, spalatorie auto, bona, instalator, chirii, etc, etc)
5. taxele de proprietate derizorii
6. o gramada de portite de scapare de la plata contributiilor sociale pentru tot felul de categorii de lucratori, de la PFA, la profesii liberale, de la taximetristi la artisti). Aici impozitul pe venit (individual, nu pe gospodarie) cu limitarea contributiilor sociale ar rezolva mare parte din problema. Greu de implementat, greu de aplicat, greu de verificat
7. Coruptia (firme protejate de controale)
8. Companiile de stat cu management defectuos (mare parte nu platesc cu anii impozite nici taxe dupa care se sterg datoriile)

Toate astea ne fac sa coectam sub 30% din PIB la buget in loc de 40% media europeana sau 45% in tarile cu apa calda
x

comentarii

0 Responses to "Impozitarea companiilor in functie de venit ? Pro si contra"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...