joi, 3 august 2017

CÂND ȘI DE CE SĂ PORȚI O BLUZĂ UV

Deși crema cu protecție solară pare adesea mai la îndemână, există foarte multe situații când este indicat să optăm pentru o bluză UV (sau, după caz, un tricou UV). Cancerul de piele este cauzat de radiațiile ultraviolete, și nu de căldură. Așa că nu este neapărat necesar să fim în costum de baie, pe plajă, ca pielea noastră să aibă de suferit.
Radiațiile UV ne afectează și dacă afară este înnorat, bate vântul sau temperaturile sunt mai scăzute. Atenție! Indiferent de anotimp, dacă ți-ai planificat activități montante sau ești amator de sporturi acvatice, bluza UV este un accesoriu indispensabil. La altitudini mai mari și pe suprafața apei, intensitatea razelor ultraviolete crește.
               
CE ȘTII, DE FAPT, DESPRE BLUZELE UV?
Există persoane care confundă bluzele UV cu bluzele de neopren, formându-și din start o idee total greșită. Articolele vestimentare care protejează pielea împotriva razelor ultraviolete au în compoziție total altceva decât neoprenul. De aceea este indicat ca practicanții de sporturi acvatice să poarte o bluză de protecție UV peste (sau pe sub) costumul de neopren.
O altă idee eronată este cea conform căreia hainele deschise la culoare te protejează de soare. O bluză albă poate oferi o senzație mai răcoroasă, însă căldura și radiațiile UV sunt două lucruri total diferite. Cazurile în care te bronzezi pe plajă, chiar dacă stai sub umbrelă, este dovada faptului că radiațiile UV trec dincolo de materialele textile.
Nici faptul că bluzele UV sunt un factor de supraîncălzire și rețin transpirația nu este tocmai adevărat. Ba chiar din contră! De obicei, acestea sunt făcute dintr-o combinație de nylon și spandex, ceea ce permite pielii să respire și respinge apa. Chiar dacă sunt mulate pe corp, sunt destul de elastice și flexibile astfel încât să nu te incomodeze, indiferent de activitatea fizică pe care o desfășori.
                 
ESTE INDICAT SĂ PORȚI O BLUZĂ UV DACĂ...
  1. Ai o piele foarte sensibilă la soare – persoanele cu o piele deschisă la culoare, care se arde foarte repede și nu se bronzează aproape deloc sunt cele mai vulnerabile la razele UV.
  2. Ești la altitudine mare sau ai contact cu apa – efectul nociv al radiațiilor ultraviolete se intensifică în aceste medii, așa că bluza UV trebuie este un must have pentru iubitorii de sporturi montane sau acvatice, indiferent de culoarea pielii.
  3. Ai o piele predispusă la acnee – Razele UV sunt un dușman puternic al persoanelor care suferă de acnee, deși multe persoane cred că expunerea la soare va usca leziunile.
  4. Faci tratament cu antibiotice – Antibioticele, precum și alte tipuri de medicamente ( anti-inflamatoare sau anti-histaminice) cresc sensibilitatea pielii la soare.
DE CE O BLUZĂ UV ȘI NU O CREMĂ DE SOARE?
Cremele cu SPF sunt folosite cu precădere în timpul verii, pe plajă. Deși chiar și acolo sunt incomode: în combinație cu căldura, pielea ta devine uleioasă, plus că efectul nu durează foarte mult, așa că în decursul unei zile trebuie să aplici de mai multe ori crema pe suprafața pielii. O bluză sau un tricou UV sunt mult mai practice.
Cât despre anotimpurile în care temperatura nu urcă până la 30+ °C , aplicarea unei creme de protecție solară pe sub haine nu este o soluție tocmai bună. Este total nepractic ca, odată la câteva zeci de minute, să reaplici crema pe sub haine.
Bluzele UV sunt special fabricate pentru a atinge cel mai înalt grad de protecție. Mai exact, este vorba de câțiva factori care stabilesc calitatea:
     Densitatea construcției – O construcție densă și groasă reduce cantitatea razelor ultraviolete care poate trece prin materialul bluzei.
     Culoarea – În general, culorile închise au o capacitate de absorbție mai mare.
     Tratamentul chimic – Există combinații de substanțe chimice care pot spori efectul de absorbție a razelor UV.
     Compoziția – Nylonul și poliesterul sunt cele mai indicate. 
Deși prețul te poate tenta de multe ori să alegi o cremă cu SPF, în detrimentul unei bluze UV, nu trebuie să pierzi din vedere faptul că pe primul loc este propria ta sănătate. Ambele produse au un factor de protecție 50+, însă bluzele UV sunt mai practice și îți oferă o protecție mai îndelungată. Un alt plus ar fi faptul că orice tip de cremă de soare expiră după aproximativ un an, în timp ce o bluza UV o poți avea mai mulți ani, fără să fie nevoie să o ții la rece sau sa îi verifici termenul de valabilitate.
Mai mult decât atât,  poți să fii sigur că o bluză UV arată mult mai cool pe tine decât o cremă de soare! Există atâtea modele pe piață, încât vei găsi, cu siguranță, ceva care să îți placă și să ți se potrivească.

Dacă, pe lângă design, te interesează și calitatea produsului, verifică oferta de pe ShopeXtrem.ro și, când ai puțin timp liber, dă o fugă până în magazin să probezi câteva modele care crezi că ți se potrivesc.

comentarii

0 Responses to "CÂND ȘI DE CE SĂ PORȚI O BLUZĂ UV"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...