miercuri, 27 iulie 2016

Pantofii cu platforma… din vremuri antice pana in prezent!

Platformele sunt iarasi in tendinte! Tu cat de multe stii despre aceste incaltari comode, o prezenta aproape nelipsita in ultimele sezoane, de pe marile podiumuri ale lumii?
I.        Platformele ieri…
Un pantof cu platforma este un papuc cu talpa groasa si, contrar parerii majoritatii, tocul nu are nimic de-a face cu platforma. Talpa groasa nu trebuie neaparat sa acopere intreaga lungime a pantofului. In timp ce numeroase platforme iau forma pantofului, stilul acestora se diferentiaza prin varietatea tocurilor: toc pana, toc stiletto, tocuri stivuite.
Primele platforme au luat nastere in vremurile anticilor, apoi au fost adoptate de diverse culturi de pretutindeni de pe glob. Nu este greu sa ne imaginam de ce! In Grecia antica, actorii purtau platforme groase din pluta. Cu cat era mai mare in rand personajul intruchipat, cu atat era mai inalta si platforma.
Mai tarziu, in Evul Mediu, oamenii asortau tinutei  saboti din lemn, mai ales din considerente care priveau latura practica a vietii:  chiar si in orasele mari, in acea perioada, noroiul era la ordinea zilei, asa ca astfel de incaltari ajutau cetatenii sa nu se umple de noroi. Chiar daca pantofii inalti erau semn distinctive pentru clasa nobililor, sabotii erau purtati de oricine, inclusiv de tarani.
Sabotii din lemn au cunoscut apoi o evolutie spectaculoasa. In 1400, “chopinele” au atins inaltimi mai putin practice, de pana la 30 inch, adica aproape 76 cm! O dama incaltata cu chopine ultra-inalte trebuia sa fie ajutata la mers, fiind adesea insotita de un valet sau o servitoare.
Platformele au fost vedete pe scena Operei chineze din Peking, in secolul al VIII-lea.
II.      Si platformele azi…
Originea platformei contemporane, cea pe care o cunoastem azi, i se datoreaza designer-ului Salvatore Ferragamo. Acesta a luat prin surprindere publicul prin crearea unor platforme din pluta, cum nu se mai vazusera. Intre anii ’30-’50, materiale precum pielea si cauciucul erau dificil de procurat, din cauza razboiului, asa ca pluta, raffia si lemnul suplineau aceasta lipsa.
Cine au fost primii care au salutat aparitia noilor creatii de incaltaminte? Dupa cum e de asteptat, actritele si lumea mondena a Hollywood-ului a fost imediat capturata de farmecul noilor modele. Mai tarziu, platformele au devenit vedetele in era disco (1970), apoi au intrat iarasi intr-un con de umbra.
Introduse in stilul anilor ’90 de catre celebra creatoare britanica Vivienne Westwood, platformele au revenit in forta in atentia fashionistelor de pretutindeni. Apogeul platformelor a urmat ascensiunii cunoscutului grup pop, Spice Girls, modele mai practice fiind fabricate ulterior.
Prin 2010, talpa inalta, complet plata si lipsita de toc, a luat inlocuit modelele anterioare, fiind adoptata cu indrazneala mai ales de trend-setteri. Platformele se regasesc frecvent in stilul casual-sport, iar cine vrea sa aiba o vestimentatie in tendinte, poate opta pentru modele comode precum pantofi dama Pepper .



comentarii

0 Responses to "Pantofii cu platforma… din vremuri antice pana in prezent!"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...