miercuri, 27 iulie 2016

Traditii internationale de nunta in culturi diferite

Indiferent de cultura unei tari, inelele de casatorie sunt un numitor comun, indispensabil pentru ceremonialul de nunta. ATCOM va ofera modele incantatoare de verighete lux din aur Atcom , care pot fi personalizate, la cerere. In continuare, va vom prezenta cateva obiceiuri specifice ritualului de casatorie, practicate in tarile din nordul Europei.
Traditii de nunta baltice – cuplul nu se poate casatori inainte de a fi primit binecuvantarea tatalui miresei. In caz contrar, cuplul nu va primi nici un fel de zester, ajutor sau mostenire de la parintii miresei. Logodna dureaza pentru 6 luni si se realizeaza prin schimbarea de inele in esarfe de matase, care pecetluiesc “intelegerea” in mod formal.
In timpul ceremoniei nuntii, domnisoarele de onoare tin deasupra capetelor celor doi miri un baldachin alb sau de culoare rosie.
Traditiile din Estonia includ prezicerea urmatoarului mire, care are loc dupa aruncarea buchetului in mijlocul femeilor nemaritate.  In acelasi timp, mirele are ochii acoperiti si este inconjurat de burlaci, care il invart pana cand mirele isi aseaza palaria inalta pe capul unui tanar din multime.
In Islanda, logodna poate tine si pana la 3-4 ani. La sfarsitul ceremoniei, domnisoarele de onoare conduc mireasa catre camera ei. Doar mirele poate indeparta acoperamantul de pe capul acesteia.  Cei doi isi impart daruri, apoi sunt vizitati de preot pentru ultima binecuvantare.
In Letonia, mireasa trebuie sa imbrace o rochie si val albe. La miezul noptii, in ziua nuntii,  femeile prezente iau valul si il ofera urmatoarei mirese, care poate fi o sora mai tanara.  Uneori, mireasa este rapita de la receptie de cavalerii de onoare, care apoi pretind o rascumparare simbolica – cum ar fi un rand de bauturi, inainte de a duce inapoi mirelui.
In Lituania, ceremonia de mariaj are 3 parti. Un petitor aranjeaza chestiunile legate de zester, apoi are loc ceremonia propria-zisa si, in final, cuplul merge in casa parintilor miresei unde aceasta este intampinata precum un musafir, mai degraba ca un membru al familiei.
Scandinavii impartasesc conceptiile islandezilor, considerand ca este mai bine ca durata logodnei sa fie una mai lunga.
In Danemarca exista obiceiul ca. pentru putin timp, mireasa sa ramana in compania barbatilor singuri de la petrecere, care o saruta pe rand pe obraji. Ritualul este acelasi si pentru mire. Cei doi taie impreuna tortul de nunta, gest care se crede ca atrage norocul si indeparteaza spiritele malefice.
In Norvegia, cuplul planteaza 2 pini in fata casei, ca simbol al fertilitatii.
Parintii mireselor suedeze le dau acestora monezi de aur de pus in fiecare pantof, pentru ca viitoarei sotie sa nu fie niciodata saraca.


comentarii

0 Responses to "Traditii internationale de nunta in culturi diferite "

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...