marți, 6 septembrie 2016

Casa sau masina ?

Mai multi straini s-au aratat uimiti ca romanii pun mai mare pret pe masina decat pe casa si ca nu e ceva neobisnuit sa vezi oameni care trag in fata blocului o masina mai scumpa decat apartamentul in care locuiesc.
Iata ce scrie James O. Noyes care a vizitat Principatele Romane la jumatatea veacului al XIX-lea, in "Romania, tara de hotar intre crestini si turci":
"La Bucuresti, mersul pe jos e un lux, iar trasura, dimpotriva, o necesitate. Cine si-o poate permite, se deplaseaza calare; servitorul ia trasura cand are de indeplinit un comision.Trasura este, de fapt, un simbol al respectabilitatii, caci a merge pe jos la Bucuresti e ca si cum ai merge descult in alta parte a lumii.
Strazile sunt mereu pline de vehicule care gonesc cu dusmanie prin noroi sau colb. Mania pentru aceste atelaje este atat de puternica, incat vezi adesea un boier calatorind intr-o caleasca stridenta adusa de la Viena, trase de cele mai amarate gloabe de sange pur valah, cu vizitii tigani in zdrente. Ici vezi niste tarani imbracati in blani de oaie ducandu-si teleaga cu lemne sau fan, dincolo trec magnifice echipaje cu cai superbi si lachei infiretati, in pitorestile costume unguresti sau albaneze."

comentarii

0 Responses to "Casa sau masina ?"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...