joi, 7 martie 2013

De ce timbrul de mediu 2013 e neconstitutional

Din punctul meu de vedere Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule publicată în Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013 este neconstituţionala.
Iata de ce sustin acest lucru- in conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, un act normativ cu puterea juridică a unei legi nu poate fi modificat sau abrogat decât de un alt act normativ de aceeaşi fortă juridică, neputând pune sub semnul legii între lege si ordonantele guvernului fără a se încălca principiul ierarhiei actelor juridice, si anume ca o lege organică să fie abrogata printr-o ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Abrogarea nu numai că este nejustificată, netemeinică dar se încalcă dispoziţiile Constituţiei Românie dar şi alte dispoziţii şi prevederi, în special prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Aspect asupra căreia s-a pronunţat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, consfinţind nelegitimitatea abrogări unei legi printr-o ordonanţă de guvern. Drept urmare considerăm că în această materie avem autoritate de lucru judecat şi în consecinţă OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule publicată în Monitorul Oficial nr. 119 din 4 martie 2013 ce abrogă vechea lege care reglementa taxa de poluare (legea nr. 9/2012) este neconstituţional.

comentarii

2 Responses to "De ce timbrul de mediu 2013 e neconstitutional"
Anonim spunea...

18 martie 2013 la 14:28

In principiu este OK, dar mai sunt si alte aspecte: legea dispune pentru viitor (deci nu poate dispune retroactiv pentru auto deja inmatriculate), este incalcat dreptul de proprietate si prejudiciat patrimoniul proprietarului care vinde, intrucat acesta a platit deja taxe, credit si dobanzi de regula, fiind indreptatit ca la vanzare sa recupereze cat mai mult din aceste cheltuieli.
Este prejudiciat si cumparatorul, care cu posibilitati reduse cauta o masina mai ieftina.
Mai mult, nimeni nu justifica cheltuirea acestor bani pentru mediu; sub contextul poluarii, este o inginerie ieftina de jaf in buzunarul cetatenilor!


Av. Emil Tatu spunea...
21 martie 2013 la 11:03

alte argumente pentru care timbrul de mediu este neconstitutional: http://www.avocatconstanta.com/noutati-legislative-constanta-blog/noutati-legislative-blog/legislatie-blog/Timbrul-de-mediu-este-neconstitutional-idei-in-lucru


Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...