marți, 30 octombrie 2012

Oare avem nevoie de asa ceva ?

image

image

Imaginea de mai sus e de pe Transalpina

Intr-o tara cu clima si relieful nostru, soselele de tip Trans-NuStiuCeMunte imi par o risipa de bani si resurse.

Sunt greu de construit si mai ales si mai greu/scump de intretinut. Am fost vara asta pe Transalpina, nu m-a dat pe spate ca peisaj, dar m-a impresionat ca realizare tehnica. Nici nu vreau sa ma gandesc cat a costat, dar sunt convins ca la primavara, mai ales daca urmeaza o iarna grea, va trebui practic reconstruita pe kilometri intregi.

Deja si acum erau vreo 5-6 portiuni in care solul alunecase, asfaltul se rupsese etc... dintr-al doilea an de cand a fost deschisa. In treacat fie zis, n-am nici o indoiala ca un tunel de 10-15 km ar fi costat pe termen lung mai putin.
In plus, hai sa fim seriosi, turistii care se duc la munte in perioada de "drumuri inchise" se duc in primul rand pentru sporturi de iarna, care nu se fac pe varful muntelui, ci pe versantii/vaile laterale.

Ceea ce trebuie, ca infrastructura de acces, sunt drumuri in jurul masivului, pe circumferinta, impreuna cu drumuri radiale, pe vai.
Un drum "trans" in perioada de iarna ar fi oricum extrem de periculos. Chiar daca ar fi practicabil el in sine, drumul, la timp de iarna vremea se poate schimba la munte in cateva minute, avalansele sunt un risc mortal etc. In plus, la unii ca noi, daca drumul e oficial deschis, oricand te poti astepta in februarie sa gasesti niste dudui pe tocuri cui conducand un Matiz pe Transalpina...
O dovada in plus -- Transfagarasanul cred ca a implinit cam 40 de ani si ce mare vax de dezvoltare turistica a generat in ultimul sfert de secol, cand sa zicem ca energiile creatoare ale initiativei private au fost descatusate

comentarii

0 Responses to "Oare avem nevoie de asa ceva ?"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...