miercuri, 12 decembrie 2018

Tipuri de fantani

Fantanile sunt extrem de importante pentru toate societățile. În multe locuri, puțurile oferă o sursă de apă fiabilă și amplă pentru utilizare în scopuri casnice, irigații și industrii. În cazul în care apa de suprafață este scăzută, cum ar fi în deșerturi, oamenii nu pot supraviețui și prospera fără apele subterane.

Săpăturile cu nemecanizate devin astăzi învechite. Fântâni moderne sunt mai des forate de o instalație de foraj montata pe camion. Totuși, există multe modalități  - aici sunt câteva dintre metodele comune.

Fântâni săpate

Sapatul la sol cu ​​un tarnacop și lopată este o modalitate de a săpa greoaie. Dacă solul este moale și masa de apă este superficială, atunci puțurilesăpate pot funcționa. Din punct de vedere istoric, puțurile săpate au fost excavate cu lopată de mână până sub masa de apă până când apa de intrare a depășit marginea de sus a gropii. Fântâna a fost căptușită cu pietre, cărămizi, țiglă sau alt material pentru a preveni prăbușirea și a fost acoperită cu un capac din lemn, piatră sau beton. Ele nu pot fi săpate mult mai adânc decât masa de apă - așa cum nu puteți goli o gaură foarte adâncă când vă aflați la plajă ... ea continuă să se umple cu apă!

Fântâni conduse

Conductele conduse sunt încă comune astăzi. Ele sunt construite prin conducerea unei țevi cu diametru mic în pământ moale, cum ar fi nisip sau pietriș. Un filtru este de obicei atașat la fundul conductei pentru a filtra nisipul și alte particule. Ele pot doar să atingă apa puțin adâncă și, deoarece sursa apei este atât de aproape de suprafață, poate să apară contaminarea poluanților de suprafață.

Fântâni forate

Cele mai multe sonde moderne sunt forate, ceea ce necesită o platformă de forare destul de complicată și costisitoare. Burghiele sunt adesea montate pe camioane mari. Ei folosesc burghie rotative care se strapung stânca, percuția care sparge piatra de mari dimensiuni. Fântânile pot fi forate la o adâncime mai mare de 300 m. Adesea, o pompă este plasată în puț la o anumită adâncime pentru a împinge apa până la suprafață.

Pentru utilizatorii de apă subterană ar fi mai ușor dacă nivelul apei din acvifer ar rămâne întotdeauna același. Variațiile sezoniere ale precipitațiilor și seceta ocazională afectează "înălțimea" nivelului de apă subterană. Retragerea apei dintr-un puț duce la scăderea nivelului apei din jurul puțului. Nivelul apei într-un puț poate fi de asemenea micșorat dacă alte puțuri în apropierea acesteia sunt de apă. Când nivelurile apei scad sub nivelele de admisie a pompelor, atunci puțurile vor începe să pompeze aerul – si se vor "usca".

comentarii

0 Responses to "Tipuri de fantani"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...